Επιμελητές
Κινηματογράφος, βιντεοταινίες, οπτικοακουστική κουλτούρα
Ο χώρος του αμφιθεάτρου μετατρέπεται σε κινηματογραφική αίθουσα στην οποία θα προβάλλονται κινηματογραφικές επιτυχίες του ’80, του αμερικανικού, ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Ταινίες που σημάδεψαν την εποχή και προσδιόρισαν πολλά και διάφορα επίπεδα των κοινωνικών συμπεριφορών. Παράλληλα, στην αίθουσα αυτή θα γίνονται προβολές και ελληνικών ταινιών της δεκαετίας του ’80, τόσο του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου όσο και υποτιμημένες και ξεχασμένες στιγμές του εμπορικού ελληνικού κινηματογράφου, ο οποίος βρίσκεται εκείνη την εποχή σε μεγάλη κάμψη.Μια επιλογή των βιντεοταινιών της δεκαετίας του ’80 θα προβάλλεται επίσης. Πρόκειται για την κυρίαρχη οπτικοακουστική μυθοπλαστική παραγωγή της περιόδου, που νοηματοδότησε και αποτύπωσε, με τον ιδιαίτερο τρόπο της, όψεις της κοινωνικής μεταβολής. Τέλος, στην αίθουσα αυτή θα προβληθούν ντοκιμαντέρ της περιόδου ή κατοπινές εθνογραφικές παραγωγές που καταγράφουν μεγάλα γεγονότα ή φαινόμενα της εποχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μια ακόμη αναβιωτική λειτουργία της έκθεσης ο επισκέπτης δεν θα υποχρεούται να παρακολουθήσει μια ταινία από την αρχή μέχρι το τέλος, αλλά θα βυθίζεται για λίγο στον οπτικοακουστικό κόσμο της περιόδου. Το μείζον έκθεμα θα αποτυπωθεί σε έναν συστηματικό και σχολιασμένο κατάλογο των πιο σημαντικών έργων, εκ των οποίων τα περισσότερα θα προβάλλονται σε αυτό το περίπτερο πέραν της φεστιβαλικής λειτουργίας, με μελετημένες εναλλαγές και προγραμματισμό που θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων.
Boηθοί Έρευνας: Γιάννης Μπουρλέτος, Μιχαέλα Μπραούνου
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών
H Μελένια Γιαννούση είναι μεταφράστρια. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο ΑΠΘ και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων Τεχνικής και Οπτικοακουστικής Μετάφρασης από το πανεπιστήμιο της Mons-Hainaut του Βελγίου. Συνεργάζεται με τις σημαντικότερες εταιρείες διανομής της Ελλάδας για τη μετάφραση ταινιών Α' προβολής, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας" και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας, καθώς και με σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες. Μεταφράσεις της προβάλλονται επίσης στην ΕΡΤ, στη Βουλή-Τηλεόραση, στην ιδιωτική τηλεόραση καθώς και σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού. Διδάσκει υποτιτλισμό στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
Ο Λουκάς Κατσίκας σπούδασε γαλλική φιλολογία και κριτική αγγλικής λογοτεχνίας στην Αθήνα. Εργάζεται ως κριτικός κινηματογράφου από το 1996 και έχει υπάρξει για χρόνια συνεργάτης στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και στο περιοδικό Κ της Καθημερινής. Επί σειρά ετών έχει γράψει για λογαριασμό πολλών περιοδικών και έχει διατελέσει συντάκτης και ανταποκριτής σε κινηματογραφικά φεστιβάλ του εξωτερικού. Έχει δουλέψει στο ραδιόφωνο και ως σύμβουλος αναγνώσεων στον εκδοτικό οίκο Μινώα και έχει επιμεληθεί το φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ «Εικόνες της Αμερικής του 20ού αιώνα» σε συνεργασία με την αμερικανική πρεσβεία και το περιοδικό Highlights. Από το 1996 υπήρξε σύμβουλος και συντονιστής προγράμματος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, στο οποίο από το 2016 είναι διευθυντής, καθώς επίσης και στο Athens Open Air Film Festival. Επιπλέον, αποτέλεσε επί είκοσι χρόνια μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ και μετέπειτα αρχισυντάκτης.
Η Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτισμικές Σπουδές (ΕΜΜΕ –ΕΚΠΑ) και στην Ιστορία και τη διδακτικής της (ΕΚΠΑ –ΠΤΔΕ, κατεύθυνση: Λαογραφία και Πολιτισμός) και στο τμήμα ΕΜΜΕ εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα τη βιντεο-κουλτούρα της δεκαετίας του 1980. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει τη μονογραφία Η ελληνική βιντεοταινία (1985-1990). Ειδολογικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις (Αθήνα: Ασίνη, 2014) και συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους κι επιστημονικά περιοδικά. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τη δημοφιλή κουλτούρα (κινηματογράφος, τηλεόραση, μουσική) και τον λαϊκό πολιτισμό, τη θεωρία των ειδών και την Οπτική Εθνογραφία. Έχει πραγματοποιήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ ως πανεπιστημιακή υπότροφος υπό την επίβλεψη του επ. καθηγητή Βασίλη Βαμβακά, ενώ αυτή τη στιγμή συνεχίζει την εκπόνηση της μεταδιδακτορικήςτης μελέτης στο πεδίο της κοινωνιολογίας του κινηματογράφουστο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών υπό την επίβλεψη της επ. καθηγήτριας Χρυσάνθης Σωτηροπούλου.